Veelgestelde vragen over loopbaanbegeleiding
10 februari 2021 

Veelgestelde vragen over loopbaanbegeleiding

We werken met z’n allen veel langer en daarom is het belangrijk dat je zoveel mogelijk plezier haalt uit je loopbaan. Ben je uitgekeken op je huidige baan of wil je eens compleet iets anders doen? Dan is loopbaanbegeleiding mogelijk iets voor jou!

 

Wat is loopbaanbegeleiding?

Samen met een loopbaanbegeleider maken we een overzichtelijk beeld van jouw wensen en mogelijkheden op het gebied van je loopbaan. Daarnaast bepalen we wat jij nodigt hebt om nieuwe stappen in je loopbaan te kunnen zetten. Aan de hand van al deze informatie stellen we samen een concreet en haalbaar actieplan op. Met dit plan kun je zelf aan de slag gaan, maar natuurlijk willen we jou daar ook bij ondersteunen.

 

Hoe lang duurt een loopbaantraject?

Het traject begint altijd met een intakegesprek. Hierin bespreken we de huidige situatie en bepalen we de gewenste acties. Op basis van het intakegesprek kan er een inschatting gemaakt worden hoeveel vervolggesprekken noodzakelijk zijn. Meestal varieert dit tussen de 4 en 6 gesprekken.

 

 

Thuiswerken - Jongen met laptop

Wat kost loopbaanbegeleiding?

Een eerste verkennend telefonisch gesprek is altijd kosteloos en ook geheel vrijblijvend. De kosten voor een gesubsidieerd loopbaanadvies (SLIM-regeling) traject kunnen mogelijk volledig gratis zijn, echter zitten hier wel voorwaarden aan verbonden. Deze voorwaarden kun je vinden op de website van het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid. (https://www.uitvoeringvanbeleidszw.nl/subsidies-en-regelingen/tijdelijke-subsidieregeling-ontwikkeladvies-voor-vijfenveertigplussers)

 

Een standaard compact loopbaantraject bestaande uit 4 sessies (1.5 uur per sessie) inclusief testen. Een uitgebreid loopbaantraject bestaat uit ongeveer 10-12 sessies. Neem contact met ons op om te informeren naar de kosten.

 

Voor wie is loopbaanbegeleiding geschikt?

Loopbaanbegeleiding is voor iedereen geschikt. Man of vrouw, jong en oud. Voor zowel werknemers als zelfstandigen die niet volledig tevreden zijn met hun huidige baan. Wij reiken oplossingen voor iedereen aan, ongeacht je leeftijd of opleidingsniveau. Het is namelijk nooit te laat om van baan te wisselen waarin je jouw passies en ambities kunt waarmaken.

Bovendien is het ook niet altijd nodig om een volledig nieuwe start te maken, soms kan je al een enorm verschil bereiken door enkele weloverwogen aanpassingen door te voeren.

 

Wat leer ik tijdens een loopbaantraject?

Tijdens een loopbaantraject wordt vastgesteld wat jou wensen en ambities zijn. Daarnaast zal er door verschillende huiswerkopdrachten, een-op-een gesprekken, competentie-en interessetesten inzicht gecreëerd worden waarmee bepaald kan worden waarvan jij als persoon gelukkig wordt. Aan de hand van al deze informatie zal bepaald worden wat jouw persoonlijkheidsprofiel is. Uiteindelijk stellen we samen een haalbaar en concreet actieplan op, die volledig bij jou past. Met dit plan kun je op zoek kunt naar jouw ideale droombaan.

 

Jongen in boot

 

Wat wordt er van mij verwacht tijdens een loopbaantraject?

Het hele loopbaantraject draait uiteindelijk om jou. Daarom gaan we ervan uit dat je gemotiveerd bent om samen met de loopbaanbegeleider er een succes van te maken. Naast de gesprekken die er gevoerd zullen worden, zal je ook thuis opdrachten moeten gaan maken. Deze opdrachten variëren van het invullen van (online) vragenlijsten tot het opzoeken van informatie.

 

Ik ben al werkeloos, is loopbaanbegeleiding dan iets voor mij?

Loopbaanbegeleiding is er niet alleen voor werknemers en zelfstandigen die niet volledig tevreden zijn met hun huidige baan. We zijn er ook om mensen zonder baan te helpen, zodat ze een baan kunnen vinden die ze met plezier doen. Daarnaast is dit tevens het ideale moment om te bepalen waar je nu echt gelukkig van wordt, en niet zomaar een baan kiest waarop je eigenlijk al uitgekeken bent.

 

Zal loopbaanbegeleiding mij een nieuwe baan opleveren?

We kunnen uiteindelijk niet garanderen dat loopbaanbegeleiding je een baan oplevert. Echter vergroot het je kansen wel om een geschikte baan te vinden waarvan jij gelukkig wordt. Verder helpen we je ook bij het opstellen en verbeteren van je cv en motivatiebrief. Ook zullen we je voorbereiden op het voeren van sollicitatiegesprekken, dit doen we door het voeren van oefen-sollicitatiegesprekken. Hiermee kunnen we ervoor zorgen dat je in de toekomst met veel minder zorgen een sollicitatiegesprek kunt voeren.

 

Zoeken jullie voor mij ook een nieuwe baan?

We helpen je niet bij het zoeken van een nieuwe baan. Door samen verschillende een-op-een gesprekken te voeren en verschillende vragenlijsten te beantwoorden kunnen we bepalen waar jouw passies en ambities liggen. Aan de hand van deze informatie stellen we samen met jou een concreet en haalbaar actieplan op. Hiermee weet je precies welke functies bij je passen en op welke banen je kunt solliciteren. Daarnaast ondersteunen we je met gerichte trainingen, zoals solliciteren en netwerken.

 

 

Te Velde Training & Coaching - trap

 

Krijgt mijn werkgever te horen dat ik een loopbaantraject volg?

Je werkgever krijgt niks te horen over jouw loopbaantraject. Het loopbaantraject is namelijk een proces tussen jou en de loopbaanbegeleider. Onze loopbaanbegeleiders hebben daarnaast een geheimhoudingsplicht en houden zich hier ook aan.

 

Echter zou het voor kunnen komen dat op jouw verzoek ook gesproken wordt met jou en jouw werkgever. In dat drie-gesprek wordt alleen informatie gedeeld die we voor het gesprek samen hebben doorgenomen. Kortom, je loopbaanbegeleider geeft nooit informatie van en over jou door aan je werkgever of een ander persoon.

 

Met welke vragen kan ik bij mijn loopbaanbegeleider terecht?

De loopbaanbegeleiders zijn er voor jou en jouw vragen. Hieronder vind je een aantal veel voorkomende vragen waarmee klanten bij ons komen. Worstel je met één of meerdere onderstaande vragen, neem dan zeker contact met ons op.

1. Ik voel me overspannen of futloos door mijn werk.
2. Ik wil meer plezier en voldoening in mijn job.
3. Ik wil een beter evenwicht tussen mijn werk- en privéleven.
4. Ik heb het gevoel dat er meer in mij zit dan dat ik kan tonen op het werk.
5. Ik ben op een kruispunt gekomen in mijn loopbaan en weet niet welke richting ik moet kiezen.
6. Ik wil weten welke baan écht bij mij past.
7. Ik wil de balans opmaken van mijn loopbaan en kijken of ik goed bezig ben.
8. Ik wil uitzoeken welke loopbaankeuzes ik heb en welke de beste zijn voor mijn situatie.
9. Ik wil ontdekken hoe ik mijn talenten volop kan laten renderen.
10. Ik zit met twijfels en vragen over mijn werk.

Heeft u een andere vraag, neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek zodat we samen er voor kunnen zorgen dat we uw problemen wegnemen.

 

Hoe ziet een loopbaantraject eruit?

Het traject begint altijd met een intakegesprek. Hierin bespreken we de huidige situatie en bepalen we de gewenste acties. Op basis van het intakegesprek kan er een inschatting gemaakt worden hoeveel vervolggesprekken noodzakelijk zijn. Tijdens de vervolggesprekken gaan we samen vaststellen welke problemen er spelen en wat de mogelijke oplossingen voor kunnen zijn. Daarnaast zijn er ook huiswerkopdrachten, denk hierbij aan het maken van persoonlijkheidsvragenlijsten en competentie- en interessetesten. Deze testen kunt u thuis maken achter je pc.

Uiteindelijk krijgen we door de verschillende gesprekken en huiswerkopdrachten meerdere inzichten. Aan de hand van deze inzichten wordt er een persoonlijkheidsprofiel en actieplan opgesteld. Met dit profiel en actieplan kunt u vervolgens zelf de concrete stappen zetten in uw loopbaan. Verder wordt u ook geholpen met het opstellen van een goed CV en het schrijven een goede sollicitatiebrief.

 

Loopbaancoach voor mannen

Iedereen kan bij Te Velde Coaching aan de slag voor loopbaanbegeleiding en loopbaancoaching. Bestaat er zoiets als een loopbaancoach voor mannen? In principe niet want een goede loopbaancoach kan iedereen helpen met z’n zoektocht. Zo helpt Te Velde Training en Coaching mensen van alle leeftijden, jong en oud, man en vrouw. We helpen iedereen die bij ons aan de deur klopt. Wel heb ik door mijn eigen werkverleden in het hogere segment van het bedrijfsleven ervaring hoe het daar eraan toe kan gaan. De cultuur en omgang en verwachtingen die mannen onderling van elkaar hebben is iets wat soms impliciet speelt. Net zo goed kan ik je op weg helpen als het een bedrijf is waar een typische mannencultuur heerst. Ik heb velen begeleid die in een dergelijke sector hebben gewerkt of op zoek zijn naar een baan daarin.

 

Loopbaancoach voor vrouwen

Bij Te Velde Training en Coaching gaan we niet uit van een ander aanpak op het gebied van geslacht. Wat belangrijk is dat, als  loopbaancoach voor vrouwen en mannen, dat je voelt dat je met iemand te maken hebt die met je mee kan gaan. Die begrijpt wat je werkelijke wens en vraag is en je helpt om dat te bereiken. Bijvoorbeeld door je meer inzicht te geven in de blinde vlekken. Of je wijst op de zachte kant van ontwikkeling en je meer zelfvertrouwen geeft in datgene wat je ambieert of voor ogen hebt. Iemand die helderheid, structuur en orde schept en dat je bij jezelf merkt dat je dat nodig hebt. Een loopbaancoach die zowel de harde en zachte kant weet te benaderen en inzet zodat je samen het traject tot een succesvol einde kan weet te brengen. Elk traject en elk persoon is anders en dan wil je dat de loopbaanbegeleider daarin kan meegaan.

 

Zijn de kosten van een loopbaantraject fiscaal aftrekbaar?

Voor zowel particulieren als bedrijven zijn de kosten van een loopbaantraject aftrekbaar onder bepaalde voorwaarden. Als een particulier zelf de kosten van het loopbaantraject betaald, dan kunnen deze ‘scholingskosten’ van de inkomstenbelasting afgetrokken worden. Dit kan alleen als het doel er van ‘het veranderen van positie of het op peil houden of verbeteren van kennis’ is en dat ‘met het oog op het verwerven van inkomen’. De eerste €250,- is echter niet fiscaal aftrekbaar. De factuur dient wel opgevoerd te worden in het jaar waarin ook de kosten zijn gemaakt. Aangezien scholingsaftrek altijd een grijs gebied is, is het altijd raadzaam om zelf even navraag te doen bij uw belastingadviseur.

Voor werkgevers geldt dat loopbaanbegeleiding onder gerichte vrijstellingen vallen. Het bedrag is hierdoor dus aftrekbaar als zakelijke uitgave.

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down