Re-Integratie Tweede Spoor
Een tweede spoor traject (ook wel 2e spoor traject of re-integratie tweede spoor traject genoemd) is een traject waarin een werknemer die (langdurig) ziek is geweest professioneel wordt begeleid bij het vinden van werk bij een andere werkgever.
Hulp of advies bij een tweede spoor traject?
tweede spoor traject?
Wat is re-integratie tweede spoor?
Een langdurig zieke werknemer zal na de ziekteperiode meestal weer bij dezelfde werkgever aan het werk gaan. In sommige gevallen is het echter niet mogelijk om bij de huidige werkgever aan het werk te gaan. Dan is komt re-integratie tweede spoor om de hoek kijken: het re-integrereren bij een andere werkgever.
Wanneer start re-integratie tweede spoor?
Het inzetten van re-integratie via een tweede spoor volgt wanneer er in het eerste spoor (de huidige werkgever) geen mogelijkheden meer zijn om aan het werk te komen. Lees meer over het 1e spoor traject en redenen waarom een 1e spoor traject niet zou kunnen slagen.
Re-integratie tweede spoor start op zijn vroegst na de 8e week van de arbeidsongeschiktheid en uiterlijk in de 52e week. Een 2e spoortraject duurt vaak zo’n 9 tot 12 maanden.
Lees hier meer over hoe een 2e spoor traject werkt.
Voor wie is re-integratie via een tweede spoor traject?
Zowel voor werkgevers als voor langdurig zieke werknemers is re-integratie via een tweede spoor traject vaak een ideale uitkomst. Zo kunnen zij na een vaak lange en soms vervelende periode op een goede manier uit elkaar gaan.
De werkgever laat zien goed voor zijn werknemers te zorgen. De werknemer krijgt de kans om op een goede - vaak zelfs betere - plek terecht te komen.
Is re-integratie tweede spoor verplicht?
Als werkgever ben je verplicht om een tweede spoor traject op te starten indien de werknemer op dat moment niet binnen het bedrijf is gereïntegreerd. Als werknemer ben je verplicht in dit geval om aan het re-integratietraject tweede spoor mee te werken.
Wat als het niet lukt?
Re-integratie tweede spoor is een inspanning van twee kanten. De werkgever moet kort gezegd zorgen dat zij alles in het werk stellen om de werknemer een goed re-integratietraject te bieden (en een dossier op te bouwen). Maar ook van de werknemer wordt verwacht dat hij of zij meewerkt aan en zich inspant voor een succesvolle re-integratie.
Mocht re-integratie via een tweede spoor niet lukken dan zal het UWV het dossier beoordelen. Dit kan in sommige gevallen leiden tot een loonsanctie voor de werkgever, voor de werknemer of bijvoorbeeld het weigeren van een WIA-uitkering door het UWV.
Het verschil tussen spoor 1 en spoor 2 re-integratie
Het belangrijkste verschil in een spoor 1 en spoor 2 traject zit hem in de plek waar de werknemer re-integreert. In een spoor 1 traject wordt een functie bij de huidige werkgever gezocht. Bij spoort 2 (re-integratie tweede spoor) wordt gekeken naar een goede functie bij een andere werkgever.
Re-integratie via spoor 1 komt voort uit de Wet verbetering Poortwachter. Deze wet is er om langdurig ziekteverzuim zoveel mogelijk te beperken. Kort gezegd zorgt deze wet ervoor dat de werkgever en werknemer zich samen (met hulp van een arbodienst of bedrijfsarts) inspannen om de werknemer weer snel aan het werk te krijgen.
Mocht spoor 1 geen succes opleveren dan volgt doorgaans re-integratie via het tweede spoor.