Tijd voor een nieuwe baan? Deze 30 gratis loopbaantips helpen je verder!

Ben jij op zoek naar je droombaan maar heb je deze nog niet gevonden? 
Heb je meer dan genoeg van je huidige werk of van je werkgever?
Of ben je gewoon op zoek naar je volgende loopbaanstap?  
Goed dat je hier bent, want dat betekent dat je onderzoekt welke volgende loopbaanstap jij wilt gaan zetten. 
De 30 gratis loopbaantips die we delen helpen je richting bepalen. En om dat goed te doen, gaan deze tips over drie thema’s:

  • Loopbaangerelateerd: Wie ben je en wat wil je? De eerste tips gaan over deze vragen en werken als een kompas voor je loopbaan. Blijkbaar sluit wat je nu doet niet helemaal aan op wie je bent en wat je wilt. Daarom is het belangrijk dat eerst helder te krijgen. 

  • Actief solliciteren en voorbereiden: Als je weet je wilt en wat je te bieden hebt, kan je de markt op. Door de tips over actief solliciteren toe te passen, gaat dat je lukken. En zolang je solliciteert, blijf je ook voorbereiden. Je sollicitaties meer kans van slagen geven, doe je door de tips die we geven over dit thema. 

  • Inspireren: De laatste vier tips helpen je scherp blijven, ook in de toekomst!

Ben je klaar om stappen te gaan zetten? Lees dan onderstaande tips! 

THEMA LOOPBAANGERELATEERD

Tip 1: Oriënteer je op de arbeidsmarkt 
Neem de tijd om je voor te bereiden voordat je de arbeidsmarkt op gaat. Dit doe je door een aantal loopbaan- oefeningen te doorlopen. Dat kan je alleen doen, of als je het lastig vindt samen met een loopbaanadviseur.

Tip 2: Bepaal je identiteit
Wie ben ik, wat voor mens ben ik, wat past bij mij? Dat zijn vragen die gaan over identiteit. Schrijf de antwoorden eens op. Kijk dan eens goed: welke waarden zie je? En welke levens- en werkwaarden kun je onderscheiden? 
Wat moet er altijd in je werk aanwezig zijn? Oftewel: wat zijn jouw loopbaanankers? Hecht je bijvoorbeeld aan zekerheid, autonomie of uitdaging? Of ga je meer voor inhoud of creativiteit? 
Maar ook zingeving is belangrijk. Welke dingen geven zin aan het leven? 
Door jezelf al deze vragen te stellen, krijg je een veel beter beeld van wie je bent, wat je belangrijk vindt, waar je gelukkig van wordt en wat je dus wilt terugzien in je leven. Vind je het lastig om deze vragen zelf te behandelen? Ik voer het gesprek graag samen met je als loopbaancoach. 

Tip 3: Ontdek jouw kwaliteiten
Ontdek jouw kwaliteiten. Breng jouw competenties en unieke kwaliteiten

Breng jouw competenties en unieke kwaliteiten in kaart. 

  • Wat zeggen collega’s wanneer je vraagt waar je goed in bent?

  • Wat vragen anderen altijd aan jou?

  • Waarover willen ze jouw advies?

  • Wat gaat jou gemakkelijk af, terwijl een ander erop moet zwoegen?

Ga met een loopbaanprofessional en mensen in je directe omgeving in gesprek over jouw kwaliteiten. Het is essentieel om te weten waar jij goed in bent en plezier aan beleeft.

Tip 4: Benoem je wensen: wat drijft mij, wat wil ik?
Omschrijf je drijfveren. Een drijfveer is de motivatie om door te gaan en je doel te bereiken.
Hoe je achter je drijfveren komt?
Neem een situatie waarbij je dacht: ‘Dit is fantastisch!’
Ga weer echt even in dat moment. Wat maakte dat je er zo blij of gelukkig van werd? Deed je iets waar je heel erg goed in bent en veel plezier aan beleeft? Deed je iets waarvan je dacht dat je dit niet kon? Waren het bijzondere mensen met wie je samen was? Zat het geluksgevoel in de omgeving?
Deze momenten zeggen veel over jouw drijfveren of over de omgeving die hierbij past.

Tip 5: Omschrijf je ideale werkinhoud
Dit is misschien wel de leukste vraag die je jezelf met betrekking tot werk kunt stellen. Hoe ziet jouw ideale werkweek eruit? Wees in je antwoord heel concreet. 
Waar ben je mee bezig? 
Wil je veel vrijheid om jouw werk in te delen, intellectuele uitdaging, specialistisch werk of vind je het leuk om leiding te geven? 
Gaat het jou om dingen regelen, denkwerk, werk met maatschappelijke relevantie of zoek je werk waarin jij je persoonlijk kunt ontwikkelen? 
Onderzoek ook eens wat je van je huidige werk niet wilt missen. Dit is blijkbaar belangrijk voor je.

Tip 6: Bepaal je voorkeursactiviteiten
Wat doe je het liefst? Wanneer en met wat vergeet jij de tijd? Maak eens een lijst met de 20 ‘lievelingsactiviteiten’.
Deze lievelingsactiviteiten zijn energiegevers en zorgen voor plezier in je werk én leven. Hoeveel tijd besteed je daaraan in je huidige werk of leven? Klopt deze verdeling of is het tijd voor een frisse blik op je werk en leven? Confronterend misschien, maar nodig voor een goede volgende loopbaanstap!

Tip 7: Denk na over je werkomgeving
De plek waar je werkt heeft enorm veel invloed op hoe je je werk beleeft. Wat zijn voor jou ingrediënten voor een fijne werkomgeving? Denk hierbij aan een gedeelde of eigen werkruimte, vaste werktijden of flexibel werken, zelfstandig aan de slag of samenwerken in een team, gezelligheid, zakelijkheid, al dan niet onder toezicht werken, (ook) thuis kunnen werken, in een gebouw of in de buitenlucht, veel reizen of juist niet.

Goed weten wat je belangrijk vindt in je werkomgeving, helpt je juiste keuzes maken tijdens je loopbaan

Tip 8: Creëer een mooiere baan zonder ontslag te nemen
Een nieuwe baan is niet altijd dé oplossing. Soms zijn er in je huidige werk aanpassingen mogelijk die het werk veel beter maken. Voordat je je baan opzegt, is het goed de volgende vragen door te nemen:
Uit welke taken bestaat je werk? Welke daarvan brengen energie en plezier en welke niet of minder?
Kun je werktaken uitruilen met een collega, die het wel leuk vindt of goed kan? 
Zou je taken willen uitbreiden, of samen willen doen, zodat de belastbaarheid anders wordt?
Wat vindt je fijn bij je huidige werkgever en zou je missen als je weg zou gaan? 
Kijk eens met een scherp oog naar je werk en bedenk welke kleine stappen je kunt ondernemen om je werk echt leuker te maken. En ga er eens over in gesprek met je leidinggevende, zodat je je baan ook echt mooier maakt.

Hulp nodig bij deze tips?

THEMA ACTIEF SOLLICITEREN EN VOORBEREIDEN

Tip 9: Ben je arbeidsmarkt-klaar?
Pas wanneer je ‘arbeidsmarkt-klaar’ bent (weten wat je wilt en wat je meerwaarde is, inclusief goede brief, cv en pitch) ga je solliciteren. Oefen je pitch met een sollicitatie-maatje; iemand die je helpt jezelf te presenteren. Zo kun je op een natuurlijke en ontspannen manier over jezelf praten.
Je krijgt immers maar één kans om een goede eerste indruk achter te laten.

Tip 10: Maak een persoonlijk profiel 
Maak op basis van bovenstaande tips een persoonlijk profiel voor op je cv. Dat is een kort stukje tekst waarin je bondig en krachtig omschrijft wie je bent, wat je graag wilt en wat je te bieden hebt. Laat dit profiel goed aansluiten op je profiel op social media, zoals LinkedIn.

Tip 11: Oriënteer je op banen
Bekijk vacatures, maak een top tien en breng in beeld wat je aantrekt in de banen. Haal woorden eruit die je aanspreken en haal de competenties eruit die je zelf hebt. Vind voor de woorden mooie synoniemen (creatief wordt dan bijvoorbeeld ‘goed in het bedenken van oplossingen’). Met deze lijst kun je spelen in je brief en je cv.

Tip 12: Maak een top 10 van banensites of beurzen waar jij kans maakt
Het kost je hooguit tien minuten om een top tien te maken van vacaturesites waar jij ook een redelijke kans maakt om een baan te vinden.

Kijk waar er ergens een banenbeurs wordt georganiseerd. Ga erheen: om te oefenen jezelf te presenteren, om kansen te creëren en om actief te netwerken.

Tip 13: Bouw aan je netwerk en doe onderzoek
Houd contacten met je omgeving actueel. Zij kunnen je als eerste tippen waar eventueel werk ontstaat. Bedenk ook hoe jij anderen in je netwerk kunt helpen. Zij gunnen je dan vaak net iets meer. Bezoek sites van organisaties om te verkennen of de organisatie bij je past. Of nog beter, probeer een netwerkgesprek te organiseren met iemand die er werkt.

Tip 14: Richt je op meerdere activiteiten om werk te vinden
Richt je niet alleen op solliciteren. Realiseer je dat er meer wegen leiden naar Rome. Leg in je zoektocht proactief contact met díe organisaties waar je graag wilt werken – ook als je geen zichtbare vacatures ziet. Spannend, maar het kan verrassend effectief zijn.

Ga ook praten met die mensen die het werk doen dat jou aanspreekt. De meeste mensen vinden het leuk om je over hun werk te vertellen.

Tip 15: Zorg voor een sterk LinkedIn-profiel
Maak een LinkedIn profiel aan en verbind je met je netwerk. Let op dat je LinkedIn profiel overeenkomt met jouw cv. Maak jezelf zichtbaar op LinkedIn door actief te zijn in groepen, discussies, ‘likes’ en posts. Ook bij het delen van andermans posts kun je er een persoonlijk tintje aan geven.

Tip 16: Wees zichtbaar en vindbaar
Wees je ervan bewust dat werkgevers ook op Instagram en Facebook zitten. Wees dus ook actief op deze kanalen of houd ze in elk geval in de gaten. Op deze sites kun je ook gericht zoeken met hashtags (#). Google jouw naam eens en kijk wat er naar bovenkomt. 

Wil je daar juist niet vindbaar zijn, pas dit dan aan en zet bijvoorbeeld je Facebook op privé in plaats van openbaar. 

Tip 17: Maak een basis CV
Maak een basis cv (eventueel gebruikmakend van een sjabloon van internet), welke je aanpast aan de functie-eisen in de vacature van elke sollicitatie. Vergeet niet je basis cv op te slaan. 

Maak een lay-out die je zelf goed kunt aanpassen, zodoende bespaar je tijd in het aanpassen van elk cv. Geef je cv een goede naam: helder voor iedereen dat het jouw cv betreft. Laat deze naam op iedere pagina terugkomen, bijvoorbeeld in een voettekst. Voorzie je cv van een kort, maar krachtig persoonlijk profiel.

Geen idee waar je moet beginnen?

Tip 18: Maak een basis-brief
Maak een basis sollicitatie/motivatiebrief. Gebruik een format van internet en geef er je eigen draai aan. Blijf op de hoogte door sites te bezoeken die je tips geven over het schrijven van een goede motivatie. Houd de brief het liefst op één pagina. Kijk op internet om inspiratie te vinden voor effectieve openingszinnen voor een geslaagde motivatiebrief.

Tip 19: Verleid je lezer met je brief
Een brief is je ticket naar een uitnodiging, niet meer en niet minder. Zorg dat de lezer nieuwsgierig wordt naar jou, je kennis en je kunde. Sluit daarom af met een ‘verleider’ en maak dat de lezer denkt: ‘Oh ja? Laten we die eens uitnodigen, daar wil ik meer van weten!’

Tip 20: Bel altijd
Niet gebeld is niet gesolliciteerd. Tot op heden zijn er weinig vacaturehouders die echt gebeld worden over de vacature. Dus: als je dat wel doet, val je al meteen op (en dat is mooi meegenomen). Toch kan het ook lastig zijn, zo’n gesprek. Op internet vind je tips en ook wat je vooral niet moet doen.

Tip 21: Ken je gesprekspartner
Verken je gesprekspartners op LinkedIn. Wie zijn de personen en hun functies? Hoe lang werken ze al bij deze organisatie? Wie ken je nog meer bij deze organisatie? Zij zien ook dat jij hen hebt opgezocht en dat geeft een goede eerste indruk.

Tip 22: Als je (online) solliciteren spannend vindt
Een sollicitatiegesprek kan behoorlijk spannend zijn. Oefen van tevoren en neem je tijd in het gesprek. Het kan helpen om je gesprekspartner te laten weten dat je het spannend vindt. 

Is het eerste gesprek online? Oefen van te voren met het programma. Zorg voor een rustige achtergrond en prettig licht. Sluit al je andere programma’s op je computer af en zorg ook dat huisgenoten of huisdieren je niet kunnen storen. Zoek naar manieren om contact te maken: bewust even in de camera kijken of actief een vraag stellen. Op internet vind je nog veel meer tips.

Tip 23: Wees altijd voorbereid
Wees voorbereid, want je kunt zomaar morgen op (vervolg)gesprek gevraagd worden. Tijdens een  sollicitatiegesprek kan gevraagd worden of je een bepaalde competentie wilt toelichten. Vind je dit een lastige vraag?  Maak  dan  gebruik van de STAR-methode. Hiermee kun je gestructureerd een adequaat antwoord geven. En je kunt het van tevoren oefenen.

Tip 24: Gebruik de STAR-methode
Situatie, Taak, Actie en Resultaat: dat is wat STAR betekent. Aan de hand van deze vier punten vertel je hoe je in het verleden in een bepaalde situatie hebt gehandeld. Je kunt zo een competentie toelichten of vertellen hoe je met bepaalde problemen omgaat. Door steeds deze structuur aan te houden maak je het jezelf gemakkelijk én kun je de vraagsteller kort en bondig antwoorden. 

STAR pas je zo toe in een gesprek:
Situatie: wat speelde er?
Taak: wat was je taak?
Actie: wat heb je concreet gezegd of gedaan?
Resultaat: wat gebeurde er daarna?

Tip 25: Kies de juiste outfit
Maak vooraf een keuze welke outfit past bij de functie waarop je gaat solliciteren.

Trek wel altijd iets aan waar je je prettig in voelt.
Check van tevoren wat de dresscode is op het kantoor waar je solliciteert. De kledingetiquette binnen het bedrijf is afhankelijk van de branche, de bedrijfscultuur en de functie waarnaar je solliciteert. Denk ook aan je haar, je sieraden en je make-up.

Tip 26: Afgewezen? Zie het als feedback
Ben je het niet geworden, vraag dan altijd om een toelichting. Misschien helpt  het je bij een volgende sollicitatie. Leer van een afwijzing en ga door. Zorg ook dat je meerdere sollicitaties hebt lopen. Dat helpt vaak om een tegenvaller te incasseren. Verzamel een aantal mensen om je heen die je moed inspreken en met wie je je ervaringen kunt delen.

Solliciteren is hard werken en helaas kunnen er eerst een aantal nee’s komen voordat er een ja klinkt! 

Loopbaancoach 30 TIPS

THEMA INSPIREREN

Tip 27: Blijf nieuwsgierig
Het kan zijn dat je op basis van verkregen inzichten jouw loopbaan een nieuwe wending wilt geven. Door te blijven reflecteren, blijf je in staat om zelf richting te geven aan jouw loopbaan, datgene te doen waar je goed in bent en plezier aan beleeft.

Tip 28: Zorg voor focus en zorg voor jezelf
Visualiseer je einddoel en richt je daarop. Hoe zou het zijn wanneer je wens in vervulling is gegaan? Wat kan er dan wel wat er nu nog niet is of lukt? Maak voor jezelf een lijstje wat je nodig hebt of wat je moet doen om dit einddoel te bereiken. Vertaal het naar concreet gedrag en zo kom je stap voor stap dichterbij. Van visie naar resultaat!

Tip 29: Vind een goede loopbaanprofessional
Wanneer je verder wilt praten met een loopbaanadviseur over deze tips, maak een afspraak met een Noloc gecertificeerd loopbaanprofessional. Ik ben zelf ook Noloc gecertificeerd. 

Noloc kent keurmerken voor zowel loopbaanprofessionals als jobcoaches die een beroepserkenning willen behalen. Noloc vindt het belangrijk dat deskundige, kwalitatief hoogwaardige loopbaanprofessionals en jobcoaches herkenbaar zijn, voor zowel opdrachtgevers als cliënten. 

Tip 30: Blijf je leven lang ontwikkelen
Vraag je altijd af: zit ik hier wel op mijn plek? Zo niet, pak deze tips er weer eens bij en maak een afspraak met een loopbaanprofessional bij jou in de buurt.
Pak zelf de regie op jouw loopbaan!

Ik help je graag de regie terugpakken.

Vorige
Vorige

Hoe weet ik of mijn baan bij mij past?

Volgende
Volgende

Wanneer wordt re-integratie 2e spoor ingezet?