Hoe weet ik of mijn baan bij mij past?

Deze vraag stelt iedereen zichzelf wel een keer in zijn loopbaan

In 5 stappen jouw werknemer weer in beweging! Klik hier voor meer informatie over loopbaanbegeleiding voor jouw werknemers.

Want natuurlijk, we beginnen allemaal enthousiast in een nieuwe functie, maar naar verloop van tijd is het inboeken van de verkoopfacturen, het douchen van meneer De Graaf of het inpakken van online bestelde pakketjes ook gewoon repeterend werk. En als dat dan saai wordt, is het tijd om te gaan nadenken. Want, wat kan er aan de hand zijn?

Loopbaancoach
 

Het kan zijn dat je eigen vaardigheden, kennis en interesse verder is gegroeid dan het moment waarop je het werk ging doen. Als dat het geval is, dan daagt het werk je misschien niet voldoende meer uit. Of je kunt erachter komen dat je totaal wat anders wilt, omdat je je op een bepaalde manier (persoonlijk) hebt ontwikkeld, maar je nog niet precies weet hoe je dat moet vormgeven.

Vijf signalen dat je baan nog wél bij je past

  1. Je gaat met plezier naar je werk.

  2. Je bent niet helemaal leeg na een werkdag, opladen lukt nog goed.

  3. Je kunt je ‘ei kwijt’, wat betekent dat je werk op niveau is en je je vaardigheden en kwaliteiten voldoende kunt inzetten. Ook belangrijk is dat je niet overvraagd wordt.

  4. Je voelt je gewaardeerd, als mens en in salaris. Als je voor je gevoel wordt uitgebuit, is dat op zich al een gesprek waard.

  5. Je wordt blij van de bedrijfscultuur op je werk. Werk je in een klein familiebedrijf? Dan is de sfeer wezenlijk verschillend met een groot concern.  

 

Kun je bovenstaande vijf punten met een volmondig ja beantwoorden? Dan lijkt de baan je nog wel te passen. Ben je daar toch niet van overtuigd? 

  • Vraag jezelf dan eens af wat je mist in je werk. Of wat je juist wilt afstoten. Iets doen wat je liever niet doet, kost namelijk veel energie.

  • Bekijk de toekomstperspectieven in het bedrijf waar je nu werkt. Misschien past je huidige baan niet, maar wil je wel voor hetzelfde bedrijf blijven werken. Wat voor werk is er nog meer te doen? Welk werk spreekt je meer aan? Waar komt dat door?

  • Onderzoek je dromen. Wat was vroeger je droombaan? En waarom? Welke elementen van je droombaan mis je nu? Kun je die toevoegen aan je werk of aan je leven op een andere manier?

  • Plan een gesprek met je leidinggevende. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt. 

 

Stel, je hebt er alles aan gedaan om te zorgen dat je huidige baan beter bij je gaat passen. Je hebt zelfs een gesprek geïnitieerd met je werkgever. Maar juist dat gesprek was een domper. Want er kan niets veranderd worden aan je takenpakket of je leidinggevende neemt je niet serieus genoeg. Dan is het tijd om in actie te komen. Want te lang doen waar je niet gelukkig van wordt, kan leiden tot psychische klachten en zelfs een burn-out

Te Velde Coaching begeleidt ook mensen met een burn-out. Neem contact op om te vragen naar de mogelijkheden.

Denk jij dat jij of een van je medewerkers niet meer op z’n plek zit? Sparren met een loopbaancoach is dan een goed idee. Samen krijg je helder wat er echt speelt en welke vervolgstappen goed zijn. Als je het fijn vindt, denk ik vrijblijvend met je mee.

Vorige
Vorige

Wat is re-integratie 1e spoor: weer aan het werk?

Volgende
Volgende

Tijd voor een nieuwe baan? Deze 30 gratis loopbaantips helpen je verder!