Wat is re-integratie 1e spoor: weer aan het werk?

Wat is re-integratie 1e spoor
 

Wanneer je ziek bent geworden betekent dit dat je altijd eerst weer gaat opstarten bij je eigen werkgever.. 

Re-integratie eerste spoor (dit betekent bij je eigen werkgever) begint al op de eerste ziektedag en duurt maximaal een jaar. Binnen dat jaar wordt gekeken hoe jouw ziekteproces zich ontwikkelt en of je (gedeeltelijk) kan terugkeren. Dat kan in de eigen functie maar ook tijdelijk in een andere functie bij dezelfde werkgever om weer aan het arbeidsproces te wennen. 

Belangrijk bij re-integratie 1e spoor is een goed re-integratieschema

Heel belangrijk bij het eerste spoor traject, is om in een re-integratieschema vast te leggen hoe de opbouw van werkzaamheden gaat verlopen en wat er van de werknemer en werkgever verwacht mag worden. Dit wordt vastgelegd in een plan van aanpak en dient binnen 6 weken te worden opgesteld na de eerste ziekmelddatum.  In het plan wordt beschreven hoe je gaat terugkeren op de werkvloer. In overleg met de bedrijfsarts en arbo-adviseur wordt gekeken hoe de opbouw van uren verloopt. Voor een geslaagde terugkeer helpt het als zieke collega om andere directe collega’s te betrekken bij dit proces zodat betrokkenen weten dat het om re-integratie gaat van een werknemer die nog niet volledig belast kan worden.

Wat zijn redenen dat een eerste spoor traject niet slaagt?

Er zijn verschillende redenen waarom een eerste spoor traject niet slaagt zoals:

  • Het lukt de zieke werknemer niet omdat zijn belastbaarheid door het ziek-zijn veranderd is.

  • De werkgever en de werknemer hebben zitten niet op dezelfde lijn waardoor het vertrouwen beschaamd is

  • De werknemer of meestal de werkgever wil te snel waardoor er risico op een terugval is

  • Er zijn andere redenen die nog niet duidelijk zijn en onderzocht moeten worden

Re-integratie 1e spoor zelf doen of met een re-integratiecoach?

De werkgever heeft een heel belangrijke rol in het re-integratie- en herstelproces van de werknemer. Het allerbelangrijkste hierbij is, is dat er een goede relatie en vertrouwensband is. De werknemer moet zich vrij genoeg voelen om te kunnen delen hoe het écht gaat, de werkgever moet objectief blijven. Dat gaat niet altijd soepel, door loyaliteitsconflicten bij de een of de ander. 

Een re-integratiecoach is onafhankelijk en kan de werkgever en de werknemer ondersteunen. De werknemer heeft dan iemand waarmee hij kan sparren en de werkgever houdt voldoende afstand.

Lukt re-integreren eerste spoor niet? Dan is een haalbaarheidsonderzoek een goede idee

Mocht het nu zo zijn dat het in het eerste jaar niet lukt om weer volledig aan het werk te gaan, dan is het verstandig om een haalbaarheidonderzoek te doen voordat een kostbaar tweede spoor wordt ingezet. 

Bij een haalbaarheidsonderzoek wordt onderzocht of de zieke werknemer nog bemiddelbaar is, wat inzicht geeft in de mogelijkheden bij de huidige werknemer of eventueel nieuwe werkgever. Bovenal geeft het ook de werknemer die aan het re-integreren is inzicht in wat er voor hem of haar nog mogelijk is, wat alleen al een doel op zich is. Want duidelijkheid geeft rust, en vanuit rust gaat re-integreren een stuk makkelijker. 

Volgende
Volgende

Hoe weet ik of mijn baan bij mij past?