UWV jobcoach versus de Jobcoach van nu

 

Ik hoor het mensen soms denken: wat is een jobcoach eigenlijk precies? Volgens Van Dale is een coach een persoonlijk begeleider. Dan zal een jobcoach wel een persoonlijk begeleider van een werknemer zijn. Toch?

Jobcoach UWV
 

Dat is kort door de bocht, maar in wezen wel waar. In dit artikel leg ik je graag uit wat een jobcoach werkelijk is en wat een jobcoach doet. Belangrijk hierbij is het om onderscheid te maken tussen UWV-jobcoaches en jobcoaches ‘van nu’.

Arbeidsbeperking of niet?

Jobcoach

Allereerst is het goed om te weten wat een UWV-jobcoach doet. Een UWV-jobcoach wordt ingeschakeld door het UWV en hij of zij biedt ondersteuning aan mensen met een arbeidsbeperking. Mensen die door een ziekte of handicap belemmerd worden in hun werk. De UWV-jobcoach helpt hen een baan te vinden (en natuurlijk te behouden) op de reguliere arbeidsmarkt. Het werk en de werkplek van de werknemer met een arbeidsbeperking moet precies vormgegeven worden. Een UWV-jobcoach helpt en ondersteunt hierbij om dit voor elkaar te krijgen. Er wordt naar gestreefd het werk zo goed mogelijk te laten aansluiten op de mogelijkheden van de werknemer.

In de praktijk

Een UWV-jobcoach introduceert de werknemer bij de werkgever en ondersteunt bij het structureren van het werk en het inwerken van de werknemer. In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld dat de UWV-jobcoach werkoverleggen bijwoont, een persoonlijk trainingsprogramma voor de werknemer opstelt en lastige situaties helpt oplossen.
Wanneer de thuissituatie van een werknemer het werk bemoeilijkt, kan de jobcoach ook een rol spelen in de begeleiding in de thuissituatie.
Tot slot behoort ook het coachen van de werkgever tot de taken van de UWV-jobcoach. Van de werkgever wordt namelijk verwacht dat hij of zij na verloop van tijd de begeleiding van de werknemer over kan nemen.

Duur van ondersteuning UWV-jobcoach

Traject Jobcoach

Wanneer de werknemer zelfstandig kan werken op de werkplek, eindigt de ondersteuning van de UWV-jobcoach. Een UWV-jobcoach ondersteunt een werknemer voor minimaal 6 maanden. Iedere 6 maanden wordt bekeken of de werknemer de begeleiding nog langer nodig heeft. In totaal duurt de ondersteuning maximaal 3 jaar.

Jobcoach van nu

Dan heb je nog de jobcoach van nu en loopbaancoaches. Een jobcoach verschilt niet zo heel veel van wat een loopbaancoach doet. Ze worden vaak door elkaar gebruikt want het uiteindelijke doel is dat de coachee een baan weet te vinden die bij hem of haar past. Als er al een wezenlijke verschil is, is dat een loopbaancoach zich vooral bezighoudt met de ambities en persoonlijke ontwikkeling van mensen, terwijl een jobcoach van nu zich richt op de begeleiding van mensen naar een nieuwe baan. Over het algemeen heb je niet eens in de gaten dat er een verschil in aanpak is. Immers, het resultaat van de coachee staat voorop. 

Geen arbeidsbeperking

De term jobcoaching was origineel bedoeld voor de werkzaamheden van UWV-jobcoaches. Maar nu zoeken mensen, zonder een arbeidsbeperking maar wel op zoek naar een baan, ook naar jobcoaches. Het is dan verwarrend als je dan op websites terechtkomt waar ze het dan hebben over UWV-jobcoaches, de werkzaamheden, de doelgroep en de rechten en plichten. Wellicht heb je dan al het idee dat dit helemaal niet voor jou van toepassing is.

Vandaar dat jobcoaching van nu dus ook wel bekend staat als gewoon “jobcoaching” of loopbaancoaching. Wat inhoudelijk en qua aanpak anders is dan wat een UWV-jobcoach doet.

In tegenstelling tot de UWV-jobcoach, richt de jobcoach of loopbaancoach zich niet op mensen met een ziekte of handicap. Een jobcoach c.q. loopbaancoach ondersteunt eigenlijk alle werkzoekenden en professionals die van baan willen of moeten wisselen. Dit kunnen zowel starters als zeer ervaren professionals zijn. Ook kunnen het zowel zelfstandigen als mensen in loondienst zijn.

Jobcoach
 

Doel van jobcoaching

Een jobcoach ondersteunt je bij het vinden van een baan die bij je past. Hij of zij helpt een werknemer bijvoorbeeld bij het opstellen van persoonlijke doelen, het maken van een persoonlijk ontwikkelingsplan en het inventariseren van de kansen in de arbeidsmarkt. Grofweg bestaat jobcoaching uit 2 fases: een oriëntatiefase en een fase waarin werk gezocht gaat worden.

  1. De eerste fase is gericht op de persoon (vaardigheden, kennis, wensen) en zijn of haar netwerk.

  2. Tijdens de tweede fase worden de kansen op de arbeidsmarkt onderzocht en wordt actief gezocht naar nieuw werk. Nieuw werk dat perfect aansluit op de kwaliteiten en wensen van de werkzoekende.

Jobcoaching, hoe nu verder?

Hopelijk heb je een beter beeld gekregen wat het verschil is tussen een UWV-jobcoach en de jobcoach ‘van nu’ oftewel een loopbaancoach.

Te Velde Coaching legt zich toe aan het begeleiden van mensen die een volgende stap willen maken in hun carrière of loopbaan en iemand zoeken die hen daarbij kan helpen. Spreekt dit je aan? Wil je hier meer over weten? Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Een vrijblijvend oriënterend gesprek is altijd mogelijk.

Vorige
Vorige

Wat doet Te Velde Training & Coaching?

Volgende
Volgende

Wat is Re-integratie Tweede spoor?