Wat is Re-integratie Tweede spoor?

re-integratie tweede spoor
 

Sommigen werken om te leven. Anderen leven om te werken. Ongeacht bij welke groep mensen jij hoort, werken brengt structuur aan in je leven. Wanneer je ziek wordt, verandert er veel. Je bent niet in staat om te werken. Je dag-invulling valt weg en je sociale contacten worden minder. Misschien neemt zelfs je zelfvertrouwen af. Meestal kan je relatief snel weer aan het werk. Maar soms ben je chronisch of langdurig ziek. In dit geval is het niet zo eenvoudig om weer terug aan het werk te gaan.

re-integratie tweede spoor
 

Stappen bij re-integratie

Wanneer je na langdurige ziekte weer aan het werk gaat, wordt dit re-integratie of herintreding genoemd. Geen enkel re-integratietraject is hetzelfde. Re-integratietrajecten volgen echter wel dezelfde fases. De stappen bij werkhervatting zijn:

  • De bedrijfsarts brengt een advies uit met betrekking tot je medische situatie;

  • Samen met je werkgever stel je een plan van aanpak op waarin beschreven staat hoe je zo snel mogelijk weer aan het werk kunt;

  • Je onderhoudt contact met je werkgever en wanneer nodig passen jullie het opgestelde plan van aanpak aan;

  • Wanneer je na een jaar nog niet aan het werk bent, houd je een eerstejaars evaluatie met je werkgever en bekijken jullie hoe de re-integratie verloopt;

  • Wanneer je na twee jaar ziekte nog niet aan het werk bent, vindt er een eindevaluatie met je werkgever plaats. Deze heb je nodig om een arbeidsongeschiktheidsuitkering aan te vragen.

re-integratie 2e spoor
 

Wat is re-integratie tweede spoor

In eerste instantie is je re-integratietraject erop gericht om geschikt werk bij je eigen werkgever te vinden. Dit is echter niet altijd mogelijk. Er zijn dan ook verschillende vormen van re-integratie. Deze vormen zijn:

re-integratie tweede spoor
 
  • Je re-integreert in je oorspronkelijke functie en bij je oorspronkelijke werkgever;

  • Je re-integreert in een andere functie, maar bij je oorspronkelijke werkgever.

  • Je re-integreert in een andere functie en bij een andere werkgever.

Wanneer je weer aan de slag gaat bij je oude werkgever, wordt dit ‘re-integratie eerste spoor’ genoemd. Wanneer je bij een ander bedrijf komt te werken, heet dit ‘re-integratie tweede spoor‘. Vaak wordt het tweede spoor gestart, wanneer er binnen het eerste spoor geen re-integratiemogelijkheden meer zijn.

re-integratie 2e spoor
 

Rechten en plichten

Een goede werkhervatting is de verantwoordelijkheid van zowel de werkgever als de werknemer. Je werkgever heeft de plicht je te helpen bij het vinden van een geschikte baan. Als werknemer heb je echter ook een verplichting. Zo moet je aan je eigen herstel werken en mag je het re-integratietraject niet belemmeren.

Je hebt recht op begeleiding bij je re-integratie. Daarnaast geldt dat je een second-opinion van een andere bedrijfsarts mag aanvragen en een deskundigenoordeel van het UWV, als je het niet eens bent met je werkgever. Ook geldt dat je de eerste zes maanden van je ziekte, alleen werk hoeft te nemen dat aansluit bij je mogelijkheden, opleiding en ervaring. Daarna wordt echter van je verwacht dat je ook een baan beneden je niveau of een minder passende baan accepteert.

 

 

Foto Jumpstory

 

 

Wanneer re-integratie tweede spoor

Re-integratieprocessen zijn er in vele soorten en maten. Volgens SEO Economisch Onderzoek zijn dit de meest voorkomende redenen waarom een traject via het tweede spoor gestart wordt:

  • Er kan geen passend werk binnen het oorspronkelijke bedrijf gevonden worden;

  • De regels schrijven voor dat de werknemer binnen een ander bedrijf geplaatst moet worden;

  • De bedrijfsarts of arbeidsdeskundige heeft geadviseerd dat herintreding binnen een ander bedrijf de beste oplossing is;

  • De werknemer heeft verzocht om binnen een ander bedrijf aan het werk te gaan;

  • Er is sprake van een arbeidsconflict;

  • De werkgever wil een loonsanctie voorkomen (een loonsanctie kan onder meer worden opgelegd wanneer een werkgever zich onvoldoende inzet tijdens het re-integratietraject);

  • Door het starten van het tweede spoortraject wordt geprobeerd het eerste spoortraject te stimuleren.

De meest voorkomende reden voor re-integratie tweede spoor is het ontbreken van geschikt werk binnen het oude bedrijf. Meestal wordt overgegaan op een traject bij een andere werkgever, wanneer duidelijk is dat re-integratie bij de oude werkgever niet mogelijk zal zijn en wanneer het ziekteverloop van de werknemer duidelijk is.

Nieuwe baan

Wanneer je je werk hervat, ga je mogelijk een contract met je nieuwe werkgever aan. Je treedt dan in dienst bij je nieuwe werkgever. Het kan echter ook zo zijn dat je werk verricht voor je nieuwe werkgever, terwijl je je contract bij je oude werkgever hebt behouden. Dit wordt detachering genoemd. Omdat je geen contract met je nieuwe werkgever aangaat, blijven de arbeidsvoorwaarden van je oude contract (met je oude werkgever) gelden. Ook stages of proefplaatsingen zijn mogelijk bij nieuwe werkgevers.

Re-integratie is niet gemakkelijk. Het kost tijd en energie. Een rol binnen een nieuw bedrijf kan op verschillende manieren gevonden worden:

  • Je oude werkgever vindt een baan voor je bij (vaak) een partnerbedrijf;

  • Je vindt zelf een baan bij een ander bedrijf;

  • Een re-integratiebureau helpt jou en je werkgever bij het vinden van een baan bij een ander bedrijf.

Hulp bij re-integratie, tweede spoor?

Met dit artikel hebben we informatie gedeeld over belangrijke zaken die bij een re-integratie tweede spoor komt kijken. Het kan overweldigend zijn als je hiermee te maken hebt. Het liefst wil je gewoon lekker aan de slag gaan bij iemand die jou steunt in de situatie waarin jij je bevindt. Te Velde Coaching begeleidt talloze mensen met loopbaancoaching die bijvoorbeeld net even een steuntje in de rug kunnen gebruiken of gemotiveerd zijn om van hun traject een succes te maken.

Als je wilt weten wat wij voor je kunnen betekenen neem dan eens vrijblijvend contact met ons op zodat we je kunnen vertellen wat de mogelijkheden zijn. Je kunt ons e-mail of telefoneren. Wat het makkelijkst voor je is. Je vindt onze gegevens op de contactpagina.

 

Bronnen:

https://www.seo.nl/publicaties/de-theorie-en-praktijk-van-re-integratie-tweede-spoor/

https://www.uwv.nl/werkgevers/werknemer-is-ziek/loondoorbetaling

 

 

Vorige
Vorige

UWV jobcoach versus de Jobcoach van nu

Volgende
Volgende

Welke baan past bij mij?