Veelgestelde vragen over outplacement

Veelgestelde vragen over outplacement
 

Heb je te horen gekregen dat je mogelijk wordt ontslagen of ben je ondertussen al ontslagen? Dan is outplacement mogelijk iets voor jou. Outplacement heeft namelijk als doel om ontslagen medewerkers, of medewerkers waarbij gedreigd is met ontslag, te helpen naar een nieuwe baan.

Wat is outplacement?

Outplacement is de begeleiding die je krijgt wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe baan. Meestal betreft dit een baan buiten de huidige organisatie waar de klant werkzaam is of was. Vaak is ontslag of netjes gezegd, het “met wederzijds goedvinden beëindigen van het arbeidscontract” de oorzaak dat mensen een outplacementtraject ingaan. Tijdens een outplacementtraject krijg je vaak een persoonlijke coach aangesteld die samen met jou het gehele traject doorloopt.

Waarom outplacement?

De aanleiding van een outplacementtraject is in de meeste gevallen ontslag of netjes gezegd het met wederzijds goedvinden ontbinden van het arbeidscontract de reden om niet verder met elkaar te gaan. Veel werknemers die voor een langere tijd bij een werkgever hebben gewerkt, hebben weinig recente ervaring op het gebied van solliciteren. De laatste 10 jaar is het een en ander veranderd op het gebied van solliciteren. Tegenwoordig vind je bijna alle vacatures op het internet en is dit ook de snelste weg naar een nieuwe baan. Door het grote aanbod van verschillende banensites en platformen zoals LinkedIn, is de kans aanwezig dat een werkzoekende door de bomen het bos niet meer ziet. Een outplacementbureau kan je hierbij helpen, om alleen relevante vacatures voor je te vinden.

Waarom outplacement?
 

Hoe lang duurt een outplacementtraject?

Het traject begint altijd bij het verwerken van het ontslag, hierin staat het accepteren van het ontslag centraal. Vervolgens gaan we een zelfanalyse uitvoeren, hierin bepalen we wie jij bent als persoon en waar jij gelukkig van wordt. Uiteindelijk gaan we samen kijken naar de huidige arbeidsmarkt en waar je kansen liggen, ook helpen we jou bij het solliciteren naar een passende baan. De duur van het traject is erg verschillend per persoon en per situatie. Maar over het algemeen is de minimale duur 3 maanden en de maximale duur 12 maanden.

Wat kost outplacement?

Een eerste verkennend telefonisch gesprek is altijd kosteloos en ook helemaal vrijblijvend. De kosten voor een daadwerkelijk outplacementtraject verschillen nogal. Dit heeft er mee te maken dat de doorlooptijd per klant verschilt. Het beste is om contact te nemen met ons zodat we samen tot een goede inschatting te komen van de investering die nodig is.

Wie betaalt een outplacementtraject?

Het outplacementtraject zal in de meeste gevallen betaald worden door de werkgever. Een outplacementtraject kost de werknemer meestal hierdoor niets. In sommige gevallen kan de werkgever een eigen bijdrage vragen aan de werknemer om de kosten van het outplacementtraject te vergoeden. Hier kan de vertrekkende werknemer ook zijn of haar ontslagvoeding gedeeltelijk voor gebruiken. Vanaf 2020 ontvangen ontslagen werknemers een transitievergoeding, mits ze minimaal 2 jaar in dienst zijn geweest. Deze transitievergoeding mag deels of zelfs in zijn geheel worden besteed aan outplacement. Wordt de transitievergoeding niet besteed aan een outplacementtraject of een opleiding, dan betaalt de werknemer belasting hierover.

We kunnen uiteindelijk niet garanderen dat een outplacementtraject je een nieuwe baan oplevert, maar dit is wel de doelstelling van het traject. Een outplacementtraject vergroot je kansen aanzienlijk om wel een baan te vinden die jou past als een goed maatpak. Hier zijn namelijk een aantal redenen voor. Door outplacement ga je gerichter zoeken en solliciteer je alleen op vacatures waarbij je kans maakt en verspil je hierdoor geen tijd. Daarnaast gaan we samen aan de slag met je sollicitatievaardigheden, zodat je vaker uitgenodigd wordt voor een gesprek en dat je tijdens het gesprek een betere gesprekspartner bent. Ook kom je door outplacement in aanraking met vacatures die anders verborgen waren gebleven. Dit komt omdat je tijdens het outplacementtraject leert hoe je alle kanalen kunt gebruiken om potentiële banen of vacatures te vinden. 

Outplacementtraject
 

Wat zijn de voordelen van outplacement voor de werkgever?

Het gebruik van outplacement heeft aanzienlijke voordelen. Er kunnen namelijk verschillende redenen zijn waarom een werkgever een werknemer zal ontslaan, denk hierbij aan reorganisatie, krimp, overname of zelfs een faillissement. Daarnaast zijn de meeste organisaties ook niet deskundig genoeg of missen de capaciteit om een volwaardig outplacementtraject aan te bieden. Daarom wordt er in veel gevallen gebruik gemaakt van een outplacementbureau.

Ondanks de kosten van het uitbesteden van een outplacementtraject, scheelt een snelle plaatsing aanzienlijk in de doorlopende loonkosten. Daarnaast heeft een ontslagen medewerker of een medewerker waarbij met ontslag is gedreigd, een negatieve impact op de werkvloer en daarmee ook op zijn collega’s. Het snel vinden van een andere baan heeft zowel voordelen voor de werknemer als voor de werkgever.

Wat zijn de voordelen van outplacement voor de werknemer?

De kans dat een werknemer een nieuwe passende baan vindt, neemt toe als er een outplacementtraject wordt gevolgd. Veel mensen vinden het namelijk lastig om op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Outplacement biedt hierin de steun en begeleiding voor de werknemer om de nodige stappen te maken om en een nieuwe baan te vinden. Een outplacementtraject dat leidt tot het vinden van een nieuwe baan betekent vaak een frisse start in een positieve omgeving voor de werknemer.

Hoe ziet een outplacementtraject eruit?

Een outplacementtraject begint altijd met het verwerken van het ontslag. De meeste kandidaten moeten bijkomen van het ontslag voordat ze weer naar de toekomst kunnen kijken.

Vervolgens gaan we samen starten met een zelfanalyse. Hierin bepalen we je waar je ambities en mogelijkheden liggen. Deze resultaten behaal je door verschillende huiswerkopdrachten uit te voeren. De opdrachten bestaan uit persoonlijkheidsvragenlijsten en competentie-en interessetesten.

Zodra we een duidelijk beeld hebben gevormd, gaan we starten met de arbeidsmarkt oriëntatie. Hierin gaan we samen kijken naar de beschikbare vacatures en welke vacatures jou aanspreken. Tijdens deze stap gaan we samen aan de slag met het samenstellen van een nieuwe CV, onderscheidende motivatiebrief en een sollicitatie training. Daarnaast kijken we ook naar de inzet van social media om passende vacatures te vinden.

Mocht je een geschikte baan hebben gevonden, dan zijn wij er ook voor passende nazorg. Hierin hebben we regelmatig contact om te bespreken hoe het gaat. Daarnaast kun je bij ons terecht voor informatie over de proeftijd en de arbeidsvoorwaarden.

Is een outplacementtraject geschikt voor oudere werknemers?

Een outplacementtraject is zeer geschikt voor oudere werknemers. We merken dat het voor deze werknemers het extra lastig is om een nieuwe baan te vinden. Dit heeft soms simpelweg te maken vanwege de leeftijd en hardnekkige vooroordelen. Wij helpen oudere werknemers door gebruik te maken van ons eigen netwerk en het bijleren van diverse sollicitatie vaardigheden. Wij zien vaak dat oudere werknemers veel meer ervaring hebben en ook extra gemotiveerd zijn om een nieuwe baan te vinden.

Is een outplacementtrajectgeschikt voor jongere werknemers?

Een outplacementtraject biedt meer voordelen dan je op het eerste gezicht zult denken. Outplacement is een gelegenheid om aan zelfreflectie te doen en te bepalen of je het juiste carrière pad volgt. Het is mogelijk om met een ervaren coach je aanleg, talenten, interesses, behoeften en waarden door te nemen. Aan de hand van deze informatie kunnen we samen bepalen of je nog de juiste richting bewandeld op jouw carrière pad, of dat deze mogelijk bijgesteld moet worden.

Vorige
Vorige

Hoe kies ik een loopbaancoach?

Volgende
Volgende

Veelgestelde vragen over loopbaanbegeleiding