Hoe kies ik een loopbaancoach?

Loopbaancoaching
 

Later als ik groot ben…

‘Wat wil je later worden’? Ook aan jou is deze vraag vroeger onwaarschijnlijk gesteld. De meeste kinderen weten wel wat ze willen worden als ze groot zijn. Brandweerman, auto-ontwerper, dierenarts of kapper, bijvoorbeeld. Maar hoeveel mensen zouden nu werkzaam zijn in het beroep dat ze als kind voor ogen hadden? Ik vermoed niet zo veel.

Veel opties en keuzes

Onze loopbaan bestaat uit een aaneenschakeling van keuzes. Op de middelbare school moeten leerlingen al jong een keuze voor een vakkenpakket of profiel maken. Enkele jaren later wordt na het eindexamen een studie uitgekozen. Sommige studenten wisselen (een paar keer) van studie, anderen behalen in een sneltreinvaart hun diploma.

Met het felbegeerde papiertje op zak nemen de ‘young professionals’ een volgende keuze: ze maken een start met hun professionele carrière. Waar de één direct zijn of haar perfecte baan weet te vinden en tot aan zijn of haar pensioen op dezelfde plek blijft zitten, wisselt de andere jaarlijks 5 keer van baan.

We hebben tegenwoordig veel mogelijkheden en daarbij geldt dat de wereld om ons heen continu verandert. Niet altijd is het gemakkelijk om hier het maximale uit te halen. Je bent echt niet de enige als je je weleens afvraagt of de baan die je hebt (nog) bij je past. Of wanneer je denkt dat je toe bent aan iets nieuws. Ook twijfels of je je talenten wel goed benut en twijfels of je bij je huidige werkgever kan blijven werken zijn gebruikelijk.

Loopbaancoching
 

Goede loopbaancoach herkennen

Een loopbaancoach of outplacement-coach ondersteunt zowel ‘broekies’ als ‘oude rotten’ bij het vinden van een baan die bij hen past. Ben jij op zoek naar een coach die je helpt bij het vinden van werk waar je energie van krijgt en waar je met plezier heen gaat? Onthoud dan dat een belangrijke succesfactor de ‘klik’ met je coach is.

Een goede coach motiveert je, geeft je zelfvertrouwen en laat zien hoe je je talenten kunt benutten. En uiteraard biedt een goede coach ook resultaten. Maar wanneer het niet ‘klikt’ tussen jou en je coach, is het waarschijnlijk dat je motivatie en zelfvertrouwen achterblijven, je talenten niet maximaal benut gaan worden en je minder resultaat boekt. Wanneer je je op je gemak voelt bij je coach en je vertrouwen in hem of haar hebt, kun je het meeste halen uit je loopbaanbegeleidings– of outplacement-traject.

Hoe kies ik een loopbaancoach? En hoe weet ik of een coach bij me past? Deze vragen beantwoord ik graag voor je aan de hand van onderstaande aandachtspunten. 

Ervaring en expertise van de coach

De titel ‘loopbaancoach’ is niet beschermd. Iedereen mag zich dus loopbaancoach noemen. Ook mensen zonder relevante opleiding, ervaring en expertise. Het zou kunnen dat een coach zonder enige kennis van zaken jou toch aan een perfecte baan weet te helpen. Maar waarschijnlijk is het niet. Doe dus wat onderzoek naar de achtergrond van de coach. Ga na in hoeverre hij of zij gedegen is opgeleid en welke werkervaring hij en zij heeft. Let hierbij ook op het netwerk van je coach.

Loopbaancoach vinden

Aangesloten bij beroepsvereniging of keurmerk

Omdat de titel ‘loopbaancoach’ door iedereen gebruikt kan worden, doe je er goed aan om te controleren of de coach die je op het oog hebt aangesloten is bij een beroepsvereniging en/ of keurmerk. Dit geeft geen garantie dat je een coach uitkiest die je goede resultaten zal bieden, maar maakt het wel een stuk waarschijnlijker. NOLOC is de beroepsvereniging van loopbaanprofessionals en jobcoaches. Een bekend keurmerk is ICF (International Coach Federation).

Gratis kennismakingsgesprek

Tijdens een kennismakingsgesprek kan je je toekomstige coach leren kennen. Je kunt ook direct toetsen of jullie een ‘klik’ hebben. Dit maakt het makkelijker om een coach uit te kiezen. Een goede coach weet hoe belangrijk een kennismaking is en zal daarom geen geld voor een zo’n gesprek vragen. Heeft de coach inlevingsvermogen en communiceert hij of zij duidelijk? Mooi! Voel je geen klik of heb je geen goed gevoel bij de coach waarmee je kennis hebt gemaakt? Jammer! Maar je weet nu in ieder geval wel dat je nog even verder moet zoeken.

Werkwijze van de coach

Een kennismakingsgesprek kan je ook benutten om achter de werkwijze van je loopbaan- of outplacement-coach te komen. Wat is de visie van je coach? Welke methodieken gebruikt je coach? Wat is jouw rol in het geheel? En welke verwachtingen heeft jouw coach van jou? Bespreek ook direct wat jouw verwachtingen van hem of haar zijn. Denk ook aan praktische zaken als de bereikbaarheid en beschikbaarheid van de coach en tarieven die de coach hanteert.

Ervaringen van anderen

Veel coaches plaatsen op hun website of sociale media klantreferenties. Het kan heel nuttig zijn om hier goed naar te kijken. Bedenk wel dat een coach niet zo snel een negatieve referentie op zijn of haar website zal vermelden. Ga daarom ook na of iemand in je netwerk of omgeving ervaring heeft met de coach. Op deze manier kun je informatie uit eerste hand verkrijgen. 

loopbaancoach

Maatwerk

Iedereen is uniek en iedereen heeft een andere reden om aan een verandering in zijn of haar carrière te werken. Een goede coach kan iedereen een oplossing bieden. Loopbaancoaching is maatwerk, geen massaproduct. 

Te Velde Training & Coaching

Het is aan jou om je doelen voor de toekomst te bepalen. Maar als specialist op het gebied van loopbaancoaching en outplacement-coaching help ik je graag bij het bereiken van deze doelen. Neem contact met me zodat we kennis kunnen maken en je vragen kan beantwoorden. Aan een eerste gesprek zijn geen kosten verbonden.

Vorige
Vorige

Coronacrisis leidt tot carrièretwijfels?

Volgende
Volgende

Veelgestelde vragen over outplacement